ISTANBUL! HERE I COME.... PART 5 : ULUDAG

ISTANBUL! HERE I COME.... PART 5 : ULUDAG

Kan dah ter stuckkk... dah mai angin bz tokleh wat apa lahhhh..
Since this will be a sweet memory for us, esp. my kids for their future reading, can laaa gagahkan diri jugakkk...

From Bursa city, we went to Uludag to get a ride on Teleferik (cable car). Ulu Dag is famous for it's ski resort and national park. So katanya nak tengok salji kt atas tu. Oh apakehhh... it was a rainy day, so literally Bursa was even colder than Constantinople, err... bak kata sorang scholar, he always refers Istanbul to Constantine as it was originally stated by the prophet. He refused to use Istanbul, as it was given by Ataturk.

So here we are.. at the cable car station. A bunch of excited people, maybe sleepy head too sbb baru lepas had a heavy late lunch. Akak tak la expect nak main ski pun, as I was concentrate more on the heights those teleferik would take us up. Maklum le kt Langkawi pun rasa tobat lahom nak naik dah kan.. but I guess sometimes it is a  thrill to layan the adrenalin rush...


 Yeah Mr Murad, at his best taken care of us. Tiket sume dia uruskan.

 Here we are... muka maintain jelitew walau lutut rasa longgar dah.

From the greeneries at the base you can slowly see a snowy little forest down below as the teferik went to the higher point. Aleesya sempat nyanyi lagu Frozen. Pastu ada yg tak tahan start dahhh pening kepala.. pastu muntoh... sib baik makcik2 mcm hakak ni mesti bawak plastik gelenyar pnyer so selamat cable car tu dr anasir2 like cheese masam hahaha... at times, cable car to ter stop sebab angin kuat. mmg mengucap panjang masing2.

 Ok dah sampai kt station atas. Tu budak muka moyok tu one of those yg termuntah,.. mula2 menyanyi dlm cable car.. pastu tgk pak sedara dah start muntohhh.. dia pun huuuu.

Antara kedai2 yg ada kt dalam. Budak2 ni pun sebuk la nak hot chocolate ngan sweets sbb low sugar level dah kot sejuk2 tu

 Aleesya and maklong and maklang. Oiii awat maklong dah macam mak chun??

 Pastu nampak lah kt luar dia dahhh... amboi kemain.

 The wind with snow menampo2 muka ai tak tahannnnnn... beku teruih rasa.

Actually we were lucky, sbb the snow came down! (but with some heavy win brrrrr). Sbb normally at these season, katanya hanya nampak snow kt tanah je lah. So kami kejap2 keluo bermain2 and then dah tak tahan sejuk lari2 balik ke dalam. Tangan nak snap pix bapak frozen dah..


 My autistic son, has just turned 15.

 Yippie...
 Amboiiii perghak now.



 Well, actually time ni Mesia panas sgt fenomena El nino so post gambo dengki kt org kg kt FB.





 We enjoyed ourselves so much!

 Budak ni... asyik scoop salji.


Ok, a pose fits for profile pix!






 Ok, main baling2 snow plak. Bukan selalu ada peluang kan. Kt icity ngan genting je lah klu nak lpas gian ye dop.


 On slippery stairs.

 5 siblings.

 All in one.

 Sampai ground dah dekat maghrib. Aleesya sempat pau cotton candy.

 Dah sampai apartment.. lapor! So mari masak...lauk telor dadar ngan kari ayam daging dlm tin.

Hah...berhasil juga men laundry guna mesin yg tak paham sepatah pun instructionnya tu.

Ok lah, till then babai.

Comments

Blogger said…
Did you know that you can create short urls with Shortest and receive cash for every click on your shortened urls.

Popular Posts