ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 3


OUT AND ABOUT :  BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR, STILL DAY 2

Okay, kami meneruskan lagi perjalanan guna kedua2 kaki dgn jayanya menyelusuri sekitar historical Istanbul. Semangat plak akak kau nak citer pasal Istanbul ni. Bukan apa, la ni cuti semester so memalam bila takde assignment tu rasa cam sunyiiii je..(makan hati betul statement ni).

The bustling streets.

Pekan Istanbul, hidup macam biasa, bz dgn manusia dan urusannya..

Tu kt tangan ada beg plastik makna kata ada yg dah shopping kt tepi2 jalan tu. Depa ni tau gek le sepatah dua cakap melayu, tp asyik mcm stuck di zaman Mahathir and Pak Lah je, tak tau kenapa akak.. so akak dah tukar Euro ke lira, terasa kaya kejap. Klu tak mcm asnaf je bila pegang Euro ni. You can also find good bargains at the streets you know. Good quality juga.

Jalan2 jumpa la segerombolan burung merpati, dah siap ada makcik siapkan makanan utk bg burung dgn harga 1 lira. Budak2 apatah lagi...seronok betui dpt bg burung makan.. di celah and tepi2 streets tu boley juga you find tombs and some historical building yg aiol tak sempat nak explore..


 Ok tram dah berenti tp kami tak naik hah. Okay, cik adik ni tumpang lalu depan kamera. You'll see many kind of this lady kt sini, almaklum dah bhgian Europe dah Istanbul ni kan.. so no hal pnyer jumpa yg dlm kesejukan pun pakai baju nampak pusat. Bila baca sejarah Ottoman empire and Turkey modern rasa sedey jugak.. you know...from Byzantine era, Islam dtg and Islam 'pergi' walau belum lenyap... even tourist guide kami pun dia pnyer stand 'tuhan' tahu Islam you dalam hati,  for instance, you wear hijab or not, you pray or not,  it's between you and god.. ok let's drop this,


 Merayap lagi... aiyo abam taiko..manyak seram lu pnyer stail o...

 Manisan lagi,,, tak terliur takpe takper jgn panggil saya masuk..


Roti kendong 1 lira... kejap je dah liat.. sbb sejuk

 Penat ,,, berenti jap sambil makan roti kendong..eh berapa byk berenti daaa...




 Aku tak ingat nama satu street pun kt Istanbul ni.. dek komplikatednya bahasa dia di lidahku huuu..

 Okay, dah lapar, cari resto, adik aku si personal tourist guide tu, cdgkan tempat yg dia pernah pegi dulu, atas rooftop. sekali section tu tutup daaaa... tp okay lah... still background dia the grand blue mosque gitu...

 Cam biasa, roti dabak ni sampai dulu..

 Dikutil sorang2 sambil sembang nak habih gek le...

 Hi Syifaq... tak lama katanya nak ke Mesir amik dentistry cam apaknya. Good luck la kakak... mungkin penyebab makdak nak ke Mesir plak lepaih ni ahaks..

 okay, order ikan bako.. sea bass kotnya ni.. jgn bygkan sgt la air asam kak yoing oiiii.. dah lapa rasa sedap gek. Sebutan harga the food cam sebut harga makan kt resto aircond kt kay el gitu, mcm tak terasa sgt kan klu kali ngan 1.5 lira tu (ye lahhh)...tu yg nampak sipi2 tu air pomegranate perghhh terbaek, minum le byk2 sbb mmg senang dpt perahan yg ori kt sini..


 Ok nampak Blue Mosque depan mata tu agaknya selera beno tu...


 Lepas isi minyak.. gi jalan2 sket lagi tonggang tonggek ke Arasta Bazaar, tak jauh ngan Blue Mosque dah. Okay, cuci mata boley la kt sini...otak mmg nak membelah kt Grand Bazaar je. Slightly pricey la kt sini sbb dia dkt sgt dah ngan SultanAhmet square tu.

 You will see this symbol kt kebanyakan souvenir dia, It's a symbol of devil's eye. So klu pakai brg yg ada simbol ni cam azimat la yg dpt menahan dr 'devil's eye. Ianya dipercayai turun temurun dah..


 Jom jalan cuci mata..

 Spices and herbs..

 Herbal tea..



 Nak amik gamba public toilet, depa guna gate electronic cam kt lrt stesen tu utk kutip duit, so takyah le hire makcik ke pakcik yg jaga toilet lagi. Cukup le tugas cleaner je.



 Dah keluar... jumpa lah SultanAhmet square balik..

 Nak begambo aje akak ni..

 So kita cam pusing balik utk kembali ke pangkal jalan.. time ni budak2 sekolah berdedai2 balik kt belakang tu.. sempat depa wat survey lagi.. 'nak tinggal kt Turkey tak?" asked they. Kata anak buah aku.. tak nak.. sejukkkk..

 Okay, pakcik ko mmg sengaja amik gamba ni time org ni tgh makan jagung (yg tawar tu). eh selamba cam sedap je depa makan.. kita je ngengada nak salut marjerin ngan garam ngee.. see... kenderaan polis tu meronda...


 Lukisan ni kt tepi dinding penghadang,. ilustrasi masa zaman Ottoman tp tak menikmati sbb sepatah haram tak paham..

 Rangde ke mohe..gerua... kata Aleesya.. merayau kt street di SultanAhmed square.

 Dah jom balik..

Kejadian kul 4 pagi. Still kenot tune waktu Istanbul..layan kartun je jawapnya..

Ok. tata.

 UP NEXT : CRUISING MARMARA SEA TO ULU DAG, BURSA


Comments

Popular Posts