Istanbul.... aku merinduimu!!

Duduk sorang2 aku terkenangkan Istanbul.. One of the places that I really wanted to be. Alhamdulillah Allah makbulkan jua Mac yg lalu, melihat bumi tinggalan kesultanan Othmaniah, reigning for 600 years kurang lebih. What a beautiful city, I instantly fell in love with Istanbul sebaik kaki menjejak lapangan Atartuk. Sepanjang jalan di sapa dgn pemandangan indah dari laut Marmara. Matahari bersinar indah dalam kedinginan musim sejuk, dan itu juga satu2 harinya matahari mahu menjengahkan wajahnya buat kami di bumi Istanbul. Selebihnya bukan rezeki kami, cuaca selalu mendung dan kadangkala hujan. Sejuk dingin menggetarkan susuk tubuh tiap kali angin dari laut Marmara menyapa diri.

Mungkin aku akan abadikan kenangan ini in parts. Terlalu banyak foto yg mengundang kenangan indah kurang lebih seminggu di sana. Tetiba rasa melankolik.

ISTANBUL...MU TUNGGU AKU DATANG!!! : PART 1

 Rombongan cikgu Kiah ke Istanbul! Meriah KLIA kejap. See aku selalu fail dgn selfie, gigi aku je yg sgt kelihatan di sini. Masa on d way ke KLIA kete abang ipar aku tayar pancit. Allah mak aiii dah kelam kabut sume. Sempat pangkat makcik2 pikir apa ke balanya nak dtg ni? Aku sempat pikir aku tetap akan pergi juga klu korang tak sempat ke airport. Aku mmg selfish begitu. Sempat transit brg ke kete kami, kami hantar dulu beg2 gemuk akak aku sefamily ke KLIA. Dah kemik dah kami mcm sardin atau kete sewa kt utar pradesh. Aku ckp kt apaknya Ammar, tlg berhenti jauh2 sikit dr pintu masuk, aku tak sanggup keluar ungracefully dr kete sardin, Setelah bantuan tiba kami pun sama2 la check in. Hawor ni kata org Perak. Rombongan kami 5 beradik n famili. 2 solo je.

 Anak dara ni mmg excited amat nak ke Tureki (kata dia). Mula aku mmg nak gi sorang je join depa. Tp aku selalu takkan tergamak tgk muka bapaknya dan anak2. Nak2 tinggal ngan bibik, 11 kali juga pikir. Tak boley jadi, tak jadi nak selfish. Angkut sume sekali la.


Kul 1.00 a.m. tak silap, let's fly Emirates! Ammar dah tinggal satu baju sejuk kt burger king KLIA, sesapa yg terambik kakak halalkan. 10 pikul Ammar kena bebel ngan apaknya, nasib ko lah Mar. Maklum le baru je beli.

 Backwards satu hari, dah sampai Dubai Airport, Dapat balik satu haribulan. The kiddos yang buat kami bersaboooo je lah time berjalan. Transit utk ke Istanbul, setelah kurang lebih 8 jam dok dlm flight.

 Dubai di kedinginan pagi. Jalan2 kt luar sementera tunggu flight ke Istanbul. Yg kecik tu boley tertido. Belum dapat tune lagi waktu tempatan,


Airport dia besar bersepah plak mclarren pnyer stroller ni, sian plak kt budak ni.

 Let's fly Emirates lagi. Otw to Istanbul. Kenyang budak ni ngan kartun ngan makanan. Tp Aleesya tokleh gi ngan food dia. Klu bg nasi lemak kompem licin.

ISTANBUL.....KAMI DAH SAMPAIII!!!

 Yeay!!! Okay dah sampai Attartuk airport, Istanbul. Terus naik van ni utk ke apartment. Over a week ago kena bom. Urut dada. Such a beautiful country but internal conflict dah jadi international conflict.When we arrived, cuaca was like 16 degree. Ahhh nyaman betul. Ye, kejap je, pastu dah drop ke 12, 11 and counting... dtg angin dr Marmara sea, biru2 bibir. Sorry, aku mmg tak tahan sejuk...

 Along the way to apartment, the weather was so nice, matahari bersinar dgn warmnya. Hati melonjak riang bila tgk tulip started to bloom alongside the road. Arghhh ada gek rezeki walau kami sampai kala hujung musim sejuk. Apa nak buat, tu jelah time cuti sekolah. Aku mmg tak baper nak gamak sgt pontengkan anak sekolah lama2 ni, same lah ngan akak aku yg anak2 sekolah sumenya. Kami gi mid March, time ni Turkey was welcoming spring. Tu gambar kt atas tu adalah tinggalan fortress masa zaman kegemilangan Othmaniah or Ottoman era. Istanbul/Turkey is rich with culture and history. Mmg interesting sgt baca sejarah dia.

Istanbul, initially known as Constantinople, was a seat for Eastern Roman empire (Orthodox Christian- Yunani). Sultan Mehmed the conqueror (Mohammad Al Fatih), conquered Constantinople in 15th century (1453) dan menjadikannya pusat pentadbiran bg kerajaan Othmaniah. He was only 19/20 masa tu. Menarik sgt sejarah Mehmed masuk Instanbul ni. Constantinople kedudukannya amak strategik sbb dia adalah pintu masuk ke Eropah dan Asia. Sesapa yg dpt menawan Constantinople bererti dia menguasai kedua benua. Sebab tu the 'Infidel" dan Vetican jadik rapuh masa Constantinople di tawan. Itu adalah titik perluasan kuasa kerajaan Othmaniah ke Eropah. Sampai ke Rusia and Balkan, sampai ke Mekah dan Madinah, sampai ke Black sea, sampai ke Venetian, begitu perluasan kuasa Ottoman era. Sampai di satu ketika, zaman kegemilangan Ottoman era, masa Sultan Suleiman the magnificent, Sultan kerajaan Othmaniah dianggap "Sultan of the World". Nak jatuh pun kejap je... Panjang citer ni,  nti ada masa aku citer. Tak aku nafikan, sejarah dia buat aku jatuh cinta padamu Istanbul.

 Tak lama dah sampai apartment, Aslan apartment. Overlook Marmara sea.

 Penginapan kami utk kurang lebih 5 hari, Selesa apa adanya. Tempat utk tido je pun. Kami tapau 3 tingkat. Bilik atas connecting dgn tangga yg steep kt dapur tu, so ko takyah la gaduh laki bini mmg clear je dengo atas bawah haha..

 Stok megi ngan canned food buat mkn tgh lapa. Beli beras kt market pg2 sblm keluar masak makan kenyang2. Tuan rumah dah sediakan essential food dah, susu gula minyak, juices, telo, habis kita topup kt market kt bwh tu.


 Yang ini mmg first yg dicari2 bila sampai. Tp sepatah haram pun tak paham dia tulih apa.. hantam sajalah..

 After berehat2, we've decided to have a walk around Sultan Ahmed square. Aslan apartment tak jauh dah from pekan lama Istanbul (historical Istanbul), so the main attraction places were just a walking distance je. Tak expect cuaca malam cemana, pakai baju sejuk manja2 je, thermal cloth pun tak sudi nak pakai..

e
 Dah.. rombongan Cik Kiah nak meronggeng dah ni.

 Aleesya dah nampaknya tak tahan sejuk gedi dah ni...

 Sempat selfie, tp tak pandai2 jugak..

 Okay, time ni dah terloncat2 sejuk, angin malam lagi keras beku tangan rasanya. Anak2 akak dah jadi paranormal entiti tetiba. Di Sultan Ahmed square. Tempat yg pernah gek kena bom, I think last year kot. Patut la kete polis ada tersadai parking 2 - 3 biji. Puas godek2 tanya tourist guide pasal politic but he played safe while explaining the situation. Katanya Mr Erdogan ramai rakyat tak puas hati, ala2 abam jibby dah (mengikut assumption kami). Seperti tindakan tak popular membawa masuk pelarian Syria, so it was like we are having Bangladeshi, Myanmar etc and certain sector di kuasai oleh mereka katanya. But you don't kutuk2 Kamal A. depan depa, mereka still memuja bapa pemodenan and sekularisme mereka itu.

 Okay, jumpa sikit tulip.

 Dah tak tahan sejuk dah masing2 ajak balik. Perut pun dah lapa. Our first dinner. Mmg gitu, order apa pun dapat roti dabak2 cenggitu, sblm tunggu main dish dah kenyang ngan complimentary roti. Ini tourist guide personal kami, sbb dia pernah gi Istanbul dan kaki jalan, maka dia lah yg uruskan semuanya, dr flight ticket, accomodation, tourist guide kt sini, itinerary, etc. Klu tanya akak, akak bg duit je kat dia, sume ditanggung beres.

Ammar wajib nak nasi, nasi dia buttered. Boley la..


 Okay la.. makan apa tah tak ingat dah.. tp dah siap2 bawak sos cili pack. Tp depa pun dah siap2 ngan cili flakes and cili jeruk. So don worry klu tak pedas, can always ask for cillies.

UP NEXT... Us familia... ronda2 pekan Istanbul... what you can see at the background tu is the blue mosque (Masjid biru).
Ok, see you next time when I have time ngee....

Istanbul Part 2 : Free and Easy Istanbul
Istanbul  Part 3 :  Bustling Streets and Arasta Bazaar
Istanbul Part 4 : Cruising Marmara Sea to Bursa
Istanbul Part 5 : Snow Mountain at Uludag, Bursa
Istanbul Part 6 : Bosphorus Cruise
Istanbul Part 7 : Dolmahbahce Palace
Istanbul Part 8 : Pierre Loti and Eyup District
Istanbul Part 9 : Spice Bazaar and Hagia Sophia
BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR, STILL DAY 2

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Comments

Blogger said…
Did you know you can shorten your long links with Shortest and make cash for every visit to your short links.
Blogger said…
Anybody here is interested in getting a FREE BURGER KING GIFT CARD?

Popular Posts